Despre noi

DRIFMAT functioneaza ca o infrastructura de cercetare si dezvoltare de aplicatii, distribuita la nivel national dupa modelul CERIC. (Central European Research Infrastructure Consortium)

Nucleul academic al clusterului este format astfel din centre de cercetare romanesti cu un renume dobandit deja si care sunt initiatori ai acestui demers. Acesti membri fondatori sunt:

  • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Fizica Materialelor (INCDFM),
  • Institutul National de Cercetare de Microtehnologie (IMT-Bucuresti),
  • Institutul National Pentru Fizica Plasmei si a Laserilor (INFLPR),
  • Institutul National de Cercetare pentru Fizica Tehnica  (Iasi),
  • Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti,
  • Universitatea Babes Boloyai (Cluj-Napoca),
  • Universitea Tehnica (Cluj Napoca);
  • Universitatea Ovidius (Constanta) si
  • Universitatea de Vest (Timisoara).

Au fost invitate spre aderare si asociere firme care deja si-au dovedit, prin diferite colaborari cu mediul academic si de cercetare, viabilitatea si chiar utilitatea in realizarea de produse inovative, in aplicatii cu/sau  cu echipamente de cercetare / productie si dezvoltarea noilor tehnologii.

Cautam in continuare parteneri privati in contextul lansarii apelulurilor de finantare  pentru custere in care sa ne asiguram de surse de finantare respectiv de cofinantare / suplimentare a finantarii.

In prezent au aderat un numar de 11 entitati care au devenit membri-asociati si anume:

1./ Zirom SA   Giurgiu www.ziron-titanium.com

Contact: Adrian Rusea Tel Mobil: 0723676406  Email: adrian.rusea@zirom-titanium.com

– Obiect de activitate: producerea materialelor speciale respectiv titan si aliaje din titan, zirconiu si aliajele acestuia.

Se doreste sprijin pentru introducerea in fabricatie a unor noi materiale, biomateriale, aliaje speciale in aplicatii din domenii de nisa (medicina de ex.) existand disponibilitate de participare in comun la proiecte in comun.  De la cluster are asteptari si asteapta oportunitati de cooperare in aceste domenii.

Se mai doreste introducerea in procesul de productie a unor noi materiale cu aplicatii specifice acestora. Biomaterialele ar fi de asemenea o directie de dezvoltare, fiind o societate mica care se poate adapta usor pe productii in cantitati mai mici fata de marii producatori externi!

Doresc monitorizarea si controlul topirii in procesul de aliere. Sunt in curs de implementare ale unor softuri pentru acest proces. Modelarea topirii lingourilor si a aliajelor este la fel un domeniu de interes. Clusterul (prin unul din membrii sai fondatori) ar putea pune la dispozitie experienta dezvoltata in domeniul siliciului.

Exista posibilitatea de realizare de mostre pentru studii cercetare in  cantitati de ordinul zecilor de kg.

2./ Vegacomp Consulting  Srl Bucuresti www.vegacomp.ro

Contact: Cornel Barbut Tel Mobil: 0720587837 Email: office@vegacomp.ro

-Obiect de activitate: Infiintata din 2004 specializata in comunicatii in domeniile telecomunicatiilor si energiei bazata pe interdependenta celor doua. Experienta tehnica consta in cca 20 de ani de fibra optica, consultanta in domeniul celor doua domenii ale telecomunicatiilor si energiei, in Romania si pe piata externa, respectiv denumita si “smart city”. Mai nou este si un integrator de produse intr-un proiect, de la solutie pana la implementarea finala a acestuia.

In zona de telecomunicatii are experienta in colaborarea cu furnizorii de servicii prin cablu din Romania. In domeniul de energie are in portofoliu o colaborare cu Romtelecom, in lucru proiecte-pilot in tara pentru implementarea de “smart city”. Are proiecte finalizate si de fiecare data cu cate un alt partener, in Bucuresti-sector 4, Constanta si Piatra Neamt. In lucru fiind acum in Alba Iulia respectiv citirea de contoare ptr energia electrica direct din punctul de transformare. Prelucrarea datelor colectate este la fel un domeniu unde la fel dde interesat si ofera consultanta.

Intr-un parteneriat a dezvoltat alte directii in cadrul unui start-up nou infiintat, in zona IoT, bazat pe cerintele pietii cum ar fi dezvoltarea de produse-kit-uri pentru “smart metering” (masurarea concomitenta a consumului de gaz, apa si energie) si unde de ex potential clienti ar putea fi primariile.

Senzorii pentru detectarea usilor deschise accidental pentru anumite depozite frigorifice (spre ex fabricile de medicamente au asemenea cereri), detectarea variatiilor de cantitate incarcata in camioane pe parcursul transportului sunt doar cateva din cererile pietii. La aceasta activitate de smart metering, asociaza pe cea de comunicare a datelor si prelucrarea soft a acestora.

“Smart pole” si “smart home” sunt de asemenea directii de interes pe care firma le ia in considerare pentru diverse oportunitati de afaceri in dezvoltarea de proiecte.

Prezinta produse realizate: contor de apa instalat la un mall in Bucuresti, senzor de parcare de interior si exterior (de ex monitorizarea locurilor de parcare pentru persoane cu handicap).

Are in studio si cauta solutii de metering integrat apa, gaz si energie. De ex. cum se pot citi de la distanta contoarele de apa, pentru care cauta solutii.  In dezvoltare o solutie dezvoltata pentru senzori de gaz deja in cadrul INCDFM (posibila colaborare, exista un schimb de intalniri, discutii)

Interesat pentru atragerea de finantari din fonduri europene pe baza unor proiecte realizate in comun. Intrebare: senzorul din parcare realizat pentru max 12.5 tone.

3./ ETA2U Srl Timisoara www.eta2u.ro

Contact: Daniela Sabou Tel Mobil: 0745109826 Email:dsabou@eta2u.ro

-Obiect de activitate:Este unul dintre cei mai vechi infiintati in RO iar in prezent cel mai mare integrator IT cu capital romanesc. Intreprindere mare  (nu un IMM) lucreaza in zona de integrare IT realizand infrastructuri. Au un departament dedicat de cercetare si inovare. Au acoperire nationala prin cele 11 filiale din tara (majoritatea oraselor mari din Ro) cu sediul fiind in Timisoara. Lucreza in parteneriat cu cele mai multe branduri din IT stabilite in Ro.

In cadrul departamentului de cercetare-dezvoltare si inovare infiintat in 2013 se actioneaza pe zone de nise IoT si Industry 4.0 extinzandu-se astfel portofoliul companiei si al grupului. Sunt explicati acesti termeni, serviciile sau aplicatiile care sunt definite in acest mod. Prezinta realizarile companiei la nivelul Timisoarei, respectiv o retea de monitorizare la nivelul municipiului si a catorva comune limitrofe. De exemplu monitorizarea calitatii apei. Senzorii sunt realizati in parteneriat iar managementul retelei este integrat intr-o platforma complexa.

Comunicatiile sunt realizate prin protocol LoRa, prezintea un exemplu care integreaza un senzor plasat pe spatele albinelor, in cadrul unor roiuri suspectate de infectarea unor boli. Realizata pentru un client in zona Australiei si Noii Zeelande.

Fiind un integrator lucreaza si pentru/cu realizarea unor solutii soft atat in parteneriat cu parteneri importanti cum ar fi Cisco dar si cu cei mai mici pentru solutii de nise. Au fost dezvoltate si soft-uri proprii (de ex un soft pentru trasabilitatea proceselor de productie, sau managementelor stocurilor).

De la DRIFMAT are asteptari mai ales in partea de dezvolta senzori noi care nu exista la momentul actual pe piata si de a realiza proiecte de cercetare impreuna. De ex. a propus deja solicitarea pentru monitorizarea bolilor vitei de vie .

4./ INTELECTRO IASI Srl Iasi;    www.intelectro.ro

Contact: Romeo Ciobanu Tel Mobil: 0751164501 Email: rciobanu@ee.tuiasi.ro

-Obiect de activitate: De 8 ani desfasoara o activitate sustinuta in domeniul bio-nano si imuno-senzorilor a sistemelor de achizitie de date si comunicatie wireless si internet pentru senzori, cu aplicatii in biomedicina , mediu si securitate, cu facilitati de testare, laborator si icroproductie in domeniul nanotehnologiilor pentru senzori, cu cel mai modern sistem de printare tip ink-jet multistrat din Europa de Est. Pe de alta parte societatea  a fost si este beneficiara multor proiecte de CDI si aplicatii de tehnologii innovative.

Se doreste realizarea de activitati comune de CDI, perfectionare de personal, sprijin adresat altor companii, diseminare si implementare.

5./  SC ALL GREEN Srl Iasi;      www.allgreen.ro

Contact: Contact: Romeo Ciobanu Tel Mobil: 0751164501 Email: rciobanu@ee.tuiasi.ro

-Obiect de activitate: Experienta de 10 ani domeniul materialelor nano si bio composite, cu laborator propriu de testare pentru composite termoplastice si facilitate de productie prin extrudare, termoformare si 3D printing. Pe de alta parte, compania a dezvoltat o serie de materiale speciale pentru domeniul de telecomunicatii si Securitate, ecranari electromagnetice de banda larga pana la 50 GHz si componente active pentru domeniul GHz/THz

6./ BEIA Consult International Srl Bucuresti;    www.beia.ro

Contact: Ecaterina Grecu Mobil: 0746244906 Email: ecaterina.grecu@beia.ro

Obiect de activitate: furnizor de echipamente de telecomunicatii din Romania, avand o experienta de 25 de ani in mai bine de 10.000 de proiecte pentru centrale telefonice, retele de centrale telefonice, retele de comunicatii voce-date si solutii de comunicatii avansate. A implementat proiecte regionale de telemetrie si este interesata in aplicatii cu randament ridicat in cloud si tehnologii de calcul de inalta performanta in cercetarea fizica si domenii conexe.

7./ DOSITRACKER Srl Bucuresti;     www.dositracker.com

Contact: Codrut Cherestes Mobil: 0722252506 Email: codrut.cherestes@dositracker.com

-Obiect de activitate: Startup romanesc care ofera solutii moderna de monitorizare radiologica pentru un mediu de viata si de lucru sanatos. Este un start-up iinitiat de o echipa de fizicieni antreprenori pasionat cu o experienta de 20 de ani in domeniul dozimetriei individuale, ce are ca principiu obiectiv sprijinirea mediilor profesionale de sanatate, industrie si mediu, dar si a populatiei in gestionarea eficienta si responsabila a situatiilor de expunere a populatiei la radiatiei ionizante, pentru reducerea acesteia la minimum posibil.

8./ Plasma Jet Srl  Orasul Magurele;       www.plasmajet.ro

Contact: Ion Trusca Tel Mobil: 0722222722 Email: plasmajet1990@yahoo.com

-Obiect activitate: In 1990 un grup de tehnicieni din industria de aviatie, specializat in metalizari in plasma, au fondat PLASMA JET S.R.L., avand ca obiect de activitate ” Acoperiri prin pulverizare termica (Thermal Spray Coating – T.S.C.)”. Plasma Jet este singura firma din regiune care detine si aplica toate procesele T.S.C. Acoperirea (metalizarea) prin pulverizarea termica cuprinde procesele in care particulele metalice si nemetalice fin dispersate sunt pulverizate pe un substrat, sub forma de topitura sau semitopitura, pentru a forma o acoperire. Materialul care se pulverizeaza poate fi sub forma de pulbere sau sarma.  Sursa de energie folosita pentru topirea materialului poate fi electrica sau de combustie

9./ FARMEC SA Cluj Napoca;    www.farmec.ro

Contact: Sofia Irimie Tel Mobil: 0734881388 Email: sofia.irimie@farmec.ro

–Obiect de activitate; Cel mai mare producator de cosmetice din Romania si unul dintre cei mai importanti din Europa de Est. Compania a fost infiintata in 1945 la Cluj Napoca iar Farmec SA a fost privatizata integral in 1995. Are un department specializat de cercetare interest in dezvoltarea de produse noi

10./ BETAK SA Bistrita;                 www.betak.ro

Contact: Rebrean Teodor Tel Mobil: 0741239728 Email:rebreanteodor@betak.ro

–Obiect de activitate:  Specializata in procedee de zincare termica continua. Producator de benzi zincate termic si electrolytic , electrozi de impamantare zincate termic cat si confectii si alte repere metalice zincate

11./ *+* Universitatea Tehnica Gh Asachi din Iasi prin POLYTECH – CTTM Iasi; https://polytech.tuiasi.ro

Contact: Romeo Ciobanu Tel Mobil: 0751164501 Email: rciobanu@ee.tuiasi.ro

-Obiect de activitate: Centru de transfer tehnologic reorganizat in 2017 desfasoara o serie de activitati specific de protejare si exploatare a drepturilor de proprietate intelectuala, de sprijin pentru realizarea de proiecte innovative in parteneriat cu IMM-urile, consultanta tehnica si tehnologica, activitati de instruire si diseminare s.a.  Prin aderarea la DRIFMAT  se considera o prezenta benefica, facilitand dezvoltarea pe toate planurile in regiunea de Nord-Est a Romaniei;

Copia Statutului si a Actului Constitutiv

Act Aditional la Actul Constitutiv

Certificat inscriere

CIF Drifmat

PIC Registration – Success

Copia sentinta Judecatoriei Cornetu

Atasat  Copia CUI